Aescap logo

Sustained Growth

Over Aescap Venture 1

Aescap Venture 1 is een 100 miljoen euro venture capital fonds dat geïnvesteerd heeft in 12 Europese private ondernemingen. Het fonds is opgericht in 2005 door Dinko Valerio en Michiel de Haan. Managing Partner Patrick Krol kwam bij de start van het fonds aan boord. Het fonds is een closed-end fonds en is niet open voor nieuwe investeerders, noch maakt het nieuwe investeringen in bedrijven. Aescap Venture 1 heeft tot dusver al diverse succesvolle exits gerealiseerd en is momenteel zijn reseterende portefeuille van high potential bedrijven verder aan het uitmanagen.
 

Team

Het Aescap Venture 1 team is de laatste jaren aanzienlijk geslonken omdat het fonds enkel nog wordt uitgemanaged. Momenteel bestaat het team uit Michiel de Haan, Patrick Krol en Hans Bosman. Zij worden ondersteund door externe partijen op juridisch, financieel en fiscaal gebied.
 

Bedrijven onder management

Avantium NV, Amsterdam, Nederland

Avantium (ticker: AVTZ) is een beursgenoteerd bedrijf actief in de ontwikkeling van innovatieve 100% bio-based plastics. Toen Aescap in Avantium investeerde, werkte het aan het verbeteren van de kristalstructuur van bestaande medicijnen om de effectiviteit te verbeteren en bijwerkingen te verminderen. De medische tak is in een vroegtijdig stadium uitgesponnen. Avantium is recentelijk een joint venture gestart met BASF om met Avantium’s YXY™ technologie 100% bio-based plastic flessen en andere plastic materialen te gaan produceren. Avantium is een toonaangevend chemisch technologie bedrijf en staat op de voorgrond van duurzame groene chemie.

Voor meer informatie: www.avantium.com

Cassini BV, Den Haag, Nederland

Cassini pioniert in superieure diagnostische oplossing voor het oog. Voor een betaalbare prijs levert Cassini een snelle en gebruiksvriendelijke oplossing zodat zorgverleners wereldwijd de beste oog-zorg kunnen verlenen aan hun patiënten. Cassini Total Corneal Astigmatism helpt cataract chirurgen de eigenschappen van het hoornvlies beter te begrijpen zodat patiënten beter geholpen kunnen worden. Cassini levert een breed scala aan onderzoeken die nodig zijn voor torische en multifocale intraoculaire lens implantatie. Dit omvat onder andere hoornvlies topografie, mesopic en photopic pupillometrie en volledige kleur fotografie voor diagnostische doeleinden.

Voor meer informatie: www.i-optics.com

Easyscan BV, Den Haag, Nederland

Easyscan richt zich op de snel groeiende markt van leeftijd- en diabetes gerelateerde oogaandoeningen. Het product ‘Easyscan’ biedt de mogelijkheid om binnen drie minuten de retina te onderzoeken teneinde een vroege diagnose te bewerkstelligen van mogelijke leeftijdsgebonden maculadegeneratie, glaucoom, diabetische retinopathie of andere ziektes aan de retina. Deze miljarden business is een snel groeiende markt vanwege factoren als vergrijzing, de hogere prevalentie van diabetes en de vele opkomende therapieën voor de hiervoor genoemde ziektes. Easyscan biedt ook de service EyePrevent aan, een geïntegreerde service om diabetici en andere patiënten te screenen op retina ziektes die kunnen leiden tot blindheid. De producten en services van Easyscan worden door honderden ziekenhuizen en opticiens over de hele wereld gebruikt.

Voor meer informatie: www.easyscantest.com

F-Star Group (5 bedrijven), Cambridge, Verenigd Koninkrijk

De F-Star groep bestaat uit F-Star GmbH, gevestigd in Oostenrijk en F-Star Alpha Ltd, F-Star Beta Ltd, F-Star Gamma Ltd en F-Star Delta Ltd, allemaal gevestigd in Cambridge, Verenigd Koninkrijk. De F-Star bedrijven zijn gericht op het ontwikkelen van bispecifieke antilichaamtherapie in immuno-oncologie. Het bedrijf is klaar om de antilichamen markt in immuno-oncologie te domineren door de toepassing van hun zeer efficiënte Modular Antibody Technology™ platform. De kracht van de technologie en programma’s is aangewend door partnerships met toonaangevende biofarmaceutische bedrijven zoals AbbVie Inc, Merck KgAa en Denali Therapeutics Inc.

Voor meer informatie: www.f-star.com

Orphazyme ApS, Kopenhagen, Denemarken

Orphazyme ontwikkelt nieuwe medicijnen voor de behandeling van mensen met zeldzame aandoeningen waarvoor momenteel geen of weinig medicijnen op de markt zijn. Het bedrijf is in fase II en III klinische studies een nieuw geneesmiddel aan het testen voor behandeling van de aandoeningen Niemann-Pick type C, ziekte van Gaucher, Sporadic Inclusion Body Myositis (sIBM) en Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS).

Voor meer informatie: www.orphazyme.com

Mycartis N.V., Gent, België

MyCartis ontwikkelt innovatieve oplossingen voor snelle en kosteneffectieve biomarker identificatie, ook wel de specifieke fingerprint van een patiënt zijn cel genoemd. Mycartis wil een brug bouwen tussen onderzoek en de medische praktijk door breed toegankelijke multiplexed biomarker oplossingen te ontwikkelen met behulp van hun product ‘Evalution™’ en bio-assays. Evalution biedt een ‘one technology fits all’ oplossing om onderzoekers en testontwikkelaars in staat te stellen hun biomarkers te valideren, te gebruiken en te commercialiseren.

Voor meer informatie: www.mycartis.net

Successen tot nu toe

Actogenix N.V., Gent, België

Actogenix is een biofarmaceutisch bedrijf gericht op de ontwikkeling en commercialisering van ActoBiotics™, een nieuwe klasse van orale biofarmaceutica voor de behandeling van ernstige ziekten. ActoBiotics kunnen in het lichaam therapeutische peptiden en eiwitten produceren, waaronder cytokines, enzymen, hormonen en monoklonale antilichamen. Het bedrijf werd in 2015 gekocht door Intrexon Corp (ticker: XON) voor $60 miljoen.

Voor meer informatie: www.intrexon.com

Avantium NV, Amsterdam, Nederland

Avantium, een spin-out van Royal Dutch Shell, werkte initieel aan de verbetering van de kristalvormen van bestaande medicijnen om hun effectiviteit te verhogen en bijwerkingen te verminderen. Tegelijkertijd richtte Avantium zich op de ontwikkeling van een nieuwe generatie biobrandstoffen en bioplastics. Nadat de medische activiteiten vroegtijdig waren uitgesponnen richtte het bedrijf zich volledig op de ontwikkeling van 100% bio-based kunststoffen. In 2016 is Avantium een joint venture met BASF aangegaan om een kunststof genaamd YXY te exploiteren die gebruikt kan worden om betere en milieuvriendelijke plastic flessen en andere plastic producten te produceren. Avantium (ticker: AVTZ) werd in maart 2017 naar de beurs gebracht op Euronext in Amsterdam en Brussel en haalde daarbij 109 miljoen euro op.

Voor meer informatie: www.avantium.com

Biocartis N.V., Mechelen, België

Biocartis (ticker: BCART) verstrekt zeer snelle toegang tot moleculaire diagnostiek ter plaatse van het point of care. Het bedrijf creëert een nieuwe gouden standaard voor diagnostiek en levert innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg. Biocartis levert volledig geautomatiseerde systemen, zoals Idylla™, in combinatie met nieuwe en breed toepasbare moleculaire diagnostische assays. Deze systemen maken het mogelijk om gepersonaliseerde testen te doen op moleculair niveau in een brede setting aan medisch indicaties. Biocartis is in 2015 naar de beurs gebracht op Euronext in Brussel en heeft daarbij 100 miljoen euro opgehaald.

Voor meer informatie: www.biocartis.com

EOS S.P.A., Milaan, Italië

EOS (Ethical Oncology Sciences) werd in 2014 door het beursgenoteerde bedrijf Clovis Oncology (ticker: CLVS) gekocht voor een bedrag van 200 miljoen dollar plus een mogelijkheid tot toekomstige mijlpaal betalingen van meer dan 150 miljoen dollar. EOS heeft een mogelijke nieuwe behandeling ontwikkeld voor de behandeling van borstkanker. Het werd gekocht na eerste resultaten van een fase II studie van het product Lucitanib van het bedrijf. In een vroeger stadium had EOS de rechten op dit product al uitgelicenseerd aan het biofarmaceutische bedrijf Servier, dit met uitzondering van de VS en China hetgeen de koop van het bedrijf door Clovis triggerde.

Voor meer informatie: www.clovisoncology.com

F-Star, een groep van bedrijven, Cambridge, Verenigd Koninkrijk

De F-Star groep bestaat uit 5 bedrijven die allemaal werken aan nieuwe behandelingen van verwoestende ziekten, met name op het gebied van oncologie. De F-Star groep heeft tot nu toe meer dan 100 miljoen euro aan betalingen ontvangen van licentie-partners, waarvan een significant deel naar de aandeelhouders van de F-Star bedrijven is gevloeid. De F-Star groep heeft meerdere licentieovereenkomsten gesloten met farmaceutische en biotech bedrijven met een totaal potentieel van mijlpaal betalingen van meer dan $3 miljard dollar. Daarnaast is er nog recht op royalties.

Voor meer informatie: www.f-star.com